Uitdrukkingsspel

• Spelmateriaal rond 6 gelaatsuitdrukkingen:
• lach, glimlach, verdriet, woede, afkeer en verbazing
Leuk spel waarbij de kinderen kennismaken met de verschillende gelaatsuitdrukkingen

Vaardigheden:
- Een gezicht observeren en omschrijven
- Woordenschat ontwikkelen
- De juiste woordenschat aanleren en gebruiken
- Verschillende zintuiglijke en emotionele waarnemingen uitdrukken of vergelijken

Taalactiviteiten:
Met dit materiaal leren de leerlingen de volgende 6 gelaatsuitdrukkingen: glimlach, lach, verdriet, woede, afkeer en verbazing. 5 Verschillende kinderen vertonen alle 6 de uitdrukkingen.
In eerste instantie worden de fotoprenten één voor één bekeken en moeten de kinderen de gelaatsuitdrukking beschrijven. Vervolgens worden de verschillende kinderen met dezelfde gelaatsuitdrukking bekeken. Vestig daarbij de aandacht van de kinderen op het belang van de positie van bijv. het hoofd, de ogen, de wenkbrauwen of de mond. D.m.v. gelaatsuitdrukkingen worden emoties weergegeven. Welke emoties horen bij de gelaatsuitdrukkingen?
Neem vervolgens nogmaals de fotoprenten en vraag de leerlingen(en) in welke situatie hij/zij de gelaatsuitdrukking kunnen laten zien. Bijv. “Wanneer ben je kwaad?”, “Hoe kan men dat op je gezicht aflezen?”, “Wat doe je om afkeer te laten blijken?”
Vraag een kind om een fotoprent te pakken en zonder deze aan de andere te tonen en laat de andere kinderen de uitdrukking raden die op de fotoprent bevindt via het stellen van vragen van het volgende type: “Is de mond open?”, “Staan de wenkbrauwen gespannen?“, enz. Ga na of de zinsformulering juist is.
Vraag de kinderen om andere uitdrukkingen te vinden, te verzinnen en na te bootsen, bijv. angst, blij, …. De foto’s dienen als ondersteuning bij het bespreken van de emoties. Laat de kinderen de uitdrukkingen na doen (evt. met een spiegel).

Sorteeractiviteiten:
- De fotokaartjes of afbeeldingen van de pictogram identificeren en benoemen
- Sorteren op uitdrukking
- Sorteren op soort uitdrukking, bijv. plezier of ongenoegen

Lottospelvoorbeelden:
Lotto 1 uitdrukking: Verdeel de lottokaarten met de kant waarbij 1 gelaatsuitdrukking zichtbaar is. Schud de fotokaartjes en leg ze op een stapel met de foto naar boven. Elk kind neemt om de beurt een kaart, bekijkt deze en benoemt de uitdrukking die erop staat. Als de foto overeenstemt met de uitdrukking die op de lottokaart wordt weergegeven, legt hij de fotokaart om zijn lottokaart. Is dit niet het geval, dan legt hij de kaart weer terug. Het volgende kind is dan aan de beurt. Om te winnen moet men 5 kinderen met dezelfde gelaatsuitdrukking op zijn lottokaart hebben.
Lotto 6 uitdrukkingen: Nu worden de kaarten verdeeld met de 6 gelaatsuitdrukkingen zichtbaar. Het verloop van het spel is hetzelfde als hierboven beschreven. De winnaar moet nu 6 verschillende gelaatsuitdrukkingen op zijn lottokaart hebben liggen.

Uitbreidingen:
- Laat de kinderen in (strip)boeken zoeken naar afbeeldingen waarbij de gelaatsuitdrukking goed zichtbaar is. Welke emotie hoort daarbij?
- Stel een fotoboek samen van de kinderen van de klas met verschillende gelaatsuitdrukkingen.
- Maak een gezichtspuzzel. Maak foto’s van de kinderen van de klas of gebruik andere gezichtsfoto’s. Knip de foto’s horizontaal in drieën. Laat de kinderen de gezichten weer compleet maken.
- Maak gezichtstekeningen met een speciale gelaatsuitdrukking.
- Laat de kinderen gezichten kleien. Besteed daarbij aandacht aan wenkbrauwen, ogen, mond. Welke gelaatsuitdrukking heeft het gezicht?
Inhoud 30 fotoprenten, 6 geïllustreerde ronde fiches, 6 dubbelzijdige lottokaarten, 30 fotokaarten, inclusief handleiding. In een kartonnen opbergdoos. Leeftijd vanaf 4 jaar.
Onderwerpen Logopedie, Sociaal-emotionele ontwikkeling, Taalvaardigheden, Woordenschat
Groep/Leeftijd Groep 1/2, Groep 3, Groep 4
Media/materialen Handelingsgericht materiaal, Spellen, Therapie hulpmiddelen
Bestelnummer 89575

Tips, suggesties, adviezen

€ 54,80 (incl. 21% BTW)

U bent wellicht ook geïnteresseerd in de volgende producten:

VisoDidac Mimiek!

VisoDidac Mimiek!

€ 24,90 (incl. 21% BTW)
Spiegel jezelf spel

Spiegel jezelf spel

€ 12,95 (incl. 21% BTW)