Denkdobbelen

• Dobbel verrassende woordcombinaties
• Maak denkdobbelvragen, denkdobbelgedichten, denkdobbelverhalen of denkdobbeldrama
• Voor thuis, in de klas of praktijk
Om met kinderen creatief te denken
Het spel Denkdobbelen kun je thuis en in de klas gebruiken om kinderen van ongeveer 4 t/m 12 jaar aan het denken te zetten. Dat kan creatief denken zijn, maar ook filosofisch denken. Op het bordspel staan vier gedachtenwolken waar je woorden op kunt schrijven met whiteboard stift. Deze kun je ook weer makkelijk uitvegen. De woorden in de wolkjes vormen samen een zin of een vraag. Je stelt deze zinnen of vragen samen door te dobbelen met de dobbelsteen. Zo kun je denkdobbelvragen, denkdobbelverhalen, denkdobbelgedichten of denkdobbeldrama maken.

Door te denkdobbelen leren kinderen op een speelse manier redeneren, creatief denken, outside-the-box-denken en fantaseren. Ook ontwikkelen ze hun gespreksvaardigheden en alle denkdobbelactiviteiten zijn goed voor de taalontwikkeling en stimulerend voor hun verbeeldingskracht. Natuurlijk is het ook gewoon leuk want kinderen vinden de gekke combinaties meestal erg grappig. Door te denkdobbelen kun je denkdobbelvragen, denkdobbelverhalen, denkdobbelgedichten en denkdobbeldrama maken. Maar wat is dat dan?

Denkdobbelvragen
Met het spel kun je bijzondere vragen creëren.
• Mogen eenhoorns blaffen?
• Kunnen bananen boogschieten?
• Willen kabouters vallen?
Gekke vragen inderdaad maar juist ook door dingen die we in de werkelijkheid niet kennen kun je leren logisch redeneren. De volgende redenering klopt bijvoorbeeld qua logica, al is de inhoud onzin: Alleen honden kunnen vliegen – Hector vliegt – dus Hector is een hond.

Denkdobbelverhalen
Je kunt het spel ook als zogenaamde story starter gebruiken. Vul dan in de wolken bijvoorbeeld wie, wat, waarmee en waar in. Een groepje kinderen dobbelde bijvoorbeeld deze twee combinaties van woorden:
* koe + vliegen + straten + kroon
* boom + springen + tuin + multomap
Hiervan maakten ze het volgende verhaal:
Er was eens een hele blije koe met een kroon op zijn hoofd. Hij huppelde door de straten en maakte gekke sprongetjes. Maar ineens landde hij niet meer. Hij bleef zweven, hij vloog! Hij kon alleen niet sturen en vloog recht op een boom in de tuin van buurman Pietje af. Een grote boom vol met multomapblaadjes. Dat zou een harde klap worden. De koe wilde zijn ogen dicht knijpen maar toen zag hij ineens dat de boom opzij sprong.

Denkdobbeldrama
Door wie (twee maal), wat en waar in te vullen kun je improvisatie-opdrachten maken. Vervolgens kun je daar eventueel filosofische gesprekjes aan koppelen.
Zo werd een keer deze combinatie gedobbeld: supermarkt + Sinterklaas + badmeester + ruzie. De kinderen bedachten dat de badmeester met zijn winkelkarretje tegen Sinterklaas aan botste en dat de badmeester heel boos werd. Vervolgens speelden de kinderen dit uit. Daarna vroeg de leerkracht: “Mag je ruzie maken met Sinterklaas?” Zo breng je op speelse wijze een ethisch vraagstuk ter sprake.

Denkdobbelgedichten
Als je zorgt dat in de laatste wolk alle woorden op elkaar rijmen kun je ook denkdobbelgedichten maken. Bijvoorbeeld:
* Rode + nijlpaard + blij + hakken
* Gouden + pinguïn + ongeduldig + bakken
* Witte + giraf + verdrietig + smakken
werd:
Het rode nijlpaard zit blij walnoten in stukjes te hakken
Want de gouden, ongeduldige pinguïn wil walnotenkoekjes bakken
maar o jee de witte giraf zit met het deeg zijn verdriet weg te smakken

Handleiding (PDF)
Inhoud Spelbord (500 x 500 mm te vouwen naar 250 x 250 mm), wisdoekje, whiteboard stift, vier pionnen, dobbelsteen, doorvraagkaarten. Verpakt in een kartonnen doos (formaat 260 x 260 x 27 mm) inclusief handleiding. Vanaf 4 jaar.
Onderwerpen Sociaal-emotionele ontwikkeling, Taalvaardigheden, Woordenschat
Groep/Leeftijd Groep 1/2, Groep 3, Groep 4, Groep 5, Groep 6, Groep 7, Groep 8
Media/materialen Beeldverhalen, Spellen
Bestelnummer 89170

Tips, suggesties, adviezen

€ 24,95 (incl. 21% BTW)

U bent wellicht ook geïnteresseerd in de volgende producten:

Verteldobbelstenen werkwoorden

Verteldobbelstenen werkwoorden

€ 12,90 (incl. 21% BTW)
Verteldobbelstenen

Verteldobbelstenen

€ 16,90 (incl. 21% BTW)
Verteldobbelstenen naamwoorden

Verteldobbelstenen naamwoorden

€ 12,90 (incl. 21% BTW)