De communicatiekoffer

Communicatiehulpmiddelen voor 5 tot 12-jarigen met bijzondere aandacht voor kinderen met autisme.
De inhoud van de Communicatiekoffer heeft als doel handvatten en tips te bieden om de communicatie aan te gaan met kinderen die het op dat gebied erg moeilijk hebben. Het ondersteunt gericht bij het communiceren. De koffer bevat naast een helder geschreven handleiding, 7 hulpmiddelen (de praatwekker, het praatdoosje, de praatmeter, de gevoelenskaart, het stille mondje, de praatdomino en de praatkaart) en 19 communicatiehulpbladen (stappenplannen gericht op de communicatie).

Als je met kinderen met autisme in contact komt en je een beetje probeert te begrijpen waar het voor hen om draait, merk je hoe complex het proces van communicatie is. Een woord is niet zomaar een woord, een gebaar is niet zomaar te begrijpen. De meerdere betekenissen van woorden, zinsmelodie en intonatie, gelaatsexpressie, lichaamshouding… het zijn allemaal aspecten die de communicatie moeilijker maken. Daarbij komt nog het sociale aspect van communicatie, de context die ook zorgt voor invulling en betekenis aan wat er gezegd (en niet gezegd) wordt. De Communicatiekoffer sluit aan bij de sociaal-pragmatische invalshoek van de taal. Daarmee wordt bedoeld dat de sociale context van de spontane ervaringen van alle dag van essentieel belang is voor de ontwikkeling van communicatie. (Noens & van Berckelaer-Onnes, 2002)

Chantal Barten heeft zich als logopedist toegespitst op dit thema. Zij wil de kinderen met wie zij werkt zo goed mogelijk ondersteunen. Haar insteek is vooral heel praktisch van aard: Hoe kan ik de kinderen helpen te communiceren? Hoe kan ik hen helpen om zich uit te drukken en begrepen te voelen? Zij is hierbij uitgegaan van een handelingsgerichte en ervaringsgerichte benadering; de specifieke hulpvraag van het kind staat centraal! Chantal hoopt dat de Communicatiekoffer ook een bijdrage kan leveren aan passend en onderwijs. Als we erin slagen om meer kinderen te begrijpen en vervolgens rekening kunnen houden met hun behoeften, krijgen zij ook meer kansen zich volgens hun eigen mogelijkheden te ontwikkelen.

Sommige hulpmiddelen uit de Communicatiekoffer focussen op onderliggende vaardigheden om de communicatie in goede banen te leiden, andere zijn bedoeld om de beleving van het kind expliciet te structureren. De hulpmiddelen kunnen ook breder worden ingezet dan enkel voor kinderen met autisme. Ze ondersteunen alle kinderen bij wie de communicatie niet vanzelfsprekend verloopt.

Inhoud De koffer bevat naast een helder geschreven handleiding, 7 hulpmiddelen (de praatwekker, het praatdoosje, de praatmeter, het stille mondje, de gevoelenskaart, de praatdomino en de praatkaart) en 19 communicatiehulpbladen (stappenplannen gericht op de communicatie). In een stevige kartonnen opbergkoffer (formaat 320 x 225 x 80 mm).

Herziene versie van de Communicatiekoffer:
Vernieuwd en in de praktijk nog beter toe te passen. De doos lijkt meer op een koffer; er zijn 10 nieuwe stappenplannen bijgekomen; de Praatpuzzel is vervangen door de Praatdomino; er is een nieuwe versie van de onderplaat van de Praatdomino, deze is nu tweezijdig bedrukt (Wat is er gebeurd? en Wat gaat er gebeuren?); er is een nieuw hulpmiddel toegevoegd te weten; het stille mondje en bij de Praatmeter wordt een knijpertje geleverd.

De fluisterfoon is helaas uit de koffer verdwenen en dient apart erbij besteld te worden. De fluisterfoon is de WhisperPhone:
WhisperPhone Junior bestelnr. 80276 en
WhisperPhone Senior bestelnr. 80277.

Onderwerpen Logopedie, Remedial Teaching, Taalvaardigheden
Groep/Leeftijd Groep 1/2, Groep 3, Groep 4, Groep 5, Groep 6, Groep 7, Groep 8
Media/materialen Handelingsgericht materiaal
Bestelnummer 87575

Tips, suggesties, adviezen

€ 149,50 (incl. 21% BTW)

U bent wellicht ook geïnteresseerd in de volgende producten:

Kletshuis

Kletshuis

€ 36,70 (incl. 21% BTW)
Krimihuis

Krimihuis

€ 36,70 (incl. 21% BTW)
Speelhuis

Speelhuis

€ 36,70 (incl. 21% BTW)